masa sanatoasa in scolile si gradinitile din romania

Vom avea o „masă sănătoasă” în școli

O știre pe lângă care a trecut lumea este că pe 11 ianuarie, guvernul României a decis ceva fain – în sfârșit – pentru copiii de la școală. Au dat drumul la un program numit „Masă sănătoasă”, care e o inițiativă a Ministerului Educației.

Pe scurt, dacă ai un copil la grădiniță sau la școală, în timpul orelor, o să primească fie o masă caldă, fie un pachet cu mâncare, gratis. În cuvintele lor, programul e făcut să ajute copiii să învețe mai bine, să fie motivați și să se simtă bine la școală.

Și dacă te întrebi, “ce se întâmplă cu școlile care deja aveau un program de mâncare?“, e simplu: cele 450 de școli care erau în programul pilot intră automat în programul ăsta nou, iar școlile din anumite zone pot începe să pună programul în aplicare chiar de anul ăsta.

Când vine vorba de bani, programul e finanțat de la bugetul statului, plus alte surse, dacă e nevoie. Dacă o școală vrea să ofere mai mult decât e stabilit, sau dacă numărul de copii crește, pot să ceară mai mulți bani. Și pentru 2024, s-au alocat cca. 1.4 miliarde lei pentru asta, pentru până la 1000 de școli.

În final, e un plan destul de tare pentru mâncare sănătoasă la școală, dar să vedem cine ia aceste contracte, ce se întâmplă cu mâncarea, calitatea acesteia și cum vor fi tratați elevii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *