John Nash Un revolutionar al matematicii

John Nash: un revoluționar al matematicii

John Forbes Nash Jr, cunoscut pe scară largă ca și John Nash, a fost un matematician american. Specializările sale erau: teoria jocului, geometria diferențială și ecuațiile diferențiale parțiale.

A fost inspirat încă din copilărie să urmeze o carieră în matematică. La vârsta de 14 ani a citit cartea intitulată “The Men of Mathematics”, scrisă de E. T. Bell. A învățat mai multe despre marii matematicieni din istorie și a fost inspirat să pășească pe un drum în același domeniu.

Studiază la Universitatea Princeton, de unde își va lua și doctoratul în matematică, cu teza “Jocuri noncooperative”.

Nash și-a întâlnit soția în clasa de analiză matematică. John a fost atras nu doar de talentul ei în matematica, dar și de faptul că vorbea mai multe limbi (franceza, engleza și limba ei maternă, spaniola). De-a lungul relației lor, s-au căsătorit de două ori.

În 1958 dă primele semne de boală. A fost internat la un spital de boli mintale din America. După ce a fost eliberat, și-a dat demisia de la MIT și a plecat în Europa. La întoarcere, în 1961 este internat din cauza unor complicații și este supus unui tratament mai agresiv care a avut succes parțial. După recuperare, reîncepe munca în domeniul matematicii. În anii 1990 anunța că s-a vindecat de schizofrenie.

În timpul bolii sale, a fost nevoit să ia tratamente foarte agresive. În 1970 a încercat să se recupereze fără ajutor medical, fapt ce s-a demonstrat a fi foarte util pentru persoana lui. El a susținut că s-a recuperat datorită gandirii logice. 

În 1994, John Nash a fost laureat al Premiului Nobel Pentru Economie pentru teoria lui legată de stabilizarea monedelor internationale, numita “The Ideal Money”.

Numita și “Nash Equilibrium Theory” (Teoria echilibrului a lui Nash), este folosită astăzi foarte des în business decision making.

A fost “O minte sclipitoare”, precum spune și filmul hollywoodian al cărui subiect principal a fost. Filmul este unul foarte bun, câștigând diverse premii Oscar. Acesta vorbește despre felul în care geniul se luptă cu schizofrenia, în paralel cu felul în care muncește spre realizarea lucrărilor pentru care este cunoscut astăzi. Vizionare plăcută!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *