Poza de prezentare "cum invat la istorie" cu Ion Bunescu pe Meditatii.ro

Învață eficient, învață ISTORIE!

Pentru elevi, proba bacalaureatului poate crea mult stres, anxietate, presiune socială, conflicte interioare, conflicte cu părinții, lipsă de încredere, îngrijorare peste măsură sau, la polul opus, indiferență. Cu privire la indiferență mă voi opri altă dată, acum fiind momentul să vin în ajutorul elevilor din prima categorie.

Cele descrise mai sus pot fi întâlnite atât în cazul persoanelor autodidacte, cât și în cazul celor care apelează la meditații pentru a se pregăti pentru BAC, admitere la facultate sau pentru un examen profesional, de exemplu titularizarea în cazul profesorilor sau admiterea la INM pentru absolvenții de drept.

„The Plan”

Pentru a obține succesul, ambele categorii trebuie să țină cont de faptul că succesul se obține prin voință, organizare și efort susținut. De asemenea, trebuie să trateze întregul proces de învățare ca pe un maraton, nu ca pe o cursă de sprint. În acest caz, ai nevoie de o strategie complexă de învățare, care să includă o planificare riguroasă a programului tău zilnic și a celui de învățare. Mai pe scurt, fiecare are nevoie de un „The Plan” propriu, literalmente acel „The Plan”.

Pe lângă planificare și organizare, strategia ta mai trebuie să țină cont de obiceiuri care să îți crească competitivitatea și să-ți mențină motivația, o alimentație sănătoasă, odihnă, mișcare și un mindset adecvat.

Pentru fiecare dintre aceste componente există profunzime și detalii care fac diferența în procesul de învățare și care au fost studiate de numeroși specialiști. Vom încerca să le abordăm pe rând, în articole viitoare.

Cum învăț la ISTORIE?

Înainte de a-ți crea propriul „The Plan” pentru BAC, trebuie să cunoști câteva elemente esențiale despre pregătirea la istorie, fie pentru bacalaureat (în cazul de față bac istorie), fie pentru Academia de Poliție sau alte examene, pe care le voi denumi recomandări generale și pe care ți le voi prezenta în cele ce urmează:

  • Contează timpul!

Indiferent de proba pe care o susții, află cât timp ai la dispoziție ca să rezolvi subiectele.

  • Know your enemy!

Află care este tematica și bibliografia examenului.

  • Setează destinația!

În această etapă îți stabilești obiectivul. De exemplu: „Îmi doresc să obțin nota 10 la Istorie!”. E mult mai ușor să parcurgi un traseu, mai ales când ai setat obiectivul. E ca și cum ai folosi Waze: chiar dacă se aglomerează pe drum, vei găsi mai ușor o rută alternativă; important este să știi unde vrei să ajungi.

  • Stabilește un target săptămânal minim.

De exemplu, în fiecare săptămână lucrez o variantă sau marțea învăț la istorie de la 16:00 la 18:00.

  • Politica pașilor mărunți.

Este foarte important să te pregătești constant și nu sacadat, pentru că este mai eficient să înveți câte 4 ore pe săptămână, decât să înveți 6 ore într-o lună. Pregătirea sacadată duce la o învățare superficială, iar un ritm constant ajută la sedimentarea informațiilor.

  • Fii ordonat în tot ceea ce faci.

Pregătește-ți spațiul de lucru, aerisește bine camera înainte să te apuci să înveți, și stai departe de orice formă de distragere! De exemplu, pune telefonul în altă cameră în momentul în care începi să înveți sau oprește notificările, pentru că te vor distrage cu siguranță. Astfel, din cele două ore pe care ți le-ai propus să le dedici învățării, vei bifa în realitate mult mai puțin și îți vei fura singur căciula.

  • Învață simplu!

Evită să reții fraze pe care nu le înțelegi. Încearcă să formezi relații de cauzalitate și de continuitate între evenimente și folosește schițele. O altă tehnică eficientă este utilizarea hărților mentale (mind maps), pentru a organiza și structura informațiile într-un mod logic.

The End

În final, vei observa că ISTORIA nu a fost o povară și vei descoperi că reprezintă o disciplină care ne învață lucruri despre noi înșine.

În același timp, istoria devine un ghid care ne avertizează asupra pericolelor și greșelilor comise în trecut și ne învață cum să ne construim un viitor mai bun, inclusiv în situația în care nu am învățat suficient de bine.


Articol scris de Ion Bunescu – profesor de top și verificat pe Meditatii.ro.

Dacă ai nevoie de cineva să te îndrume, Ion îți va arăta că ISTORIA nu trebuie sǎ fie o povarǎ. El face din probleme tale ISTORIE, iar programul său a dat rezultate cu toți elevii care l-au urmat.

Poți vedea în recenziile lui, de la elevi verificați de echipa noastră prin contact direct, cum poți ajunge de la 0 la 10 în doar 14 ședințe interactive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *